Tips som gjør turen bedre

Trenger du egentlig disse backpackingtipsene? Jeg regner med det, for ellers hadde du vel ikke lest dem? Hvis du er av dem som alltid får flis i fingeren, vrikker ankelen eller får vondt i kneet så har vi noen tips til deg. La oss først se på noen enkle triks som kan lette forberedelsene til turen din.
Backpacking tips – forberedelser.
Hvis du ikke har vært særlig fysisk aktiv den siste tiden før turen er det viktig å sjekke formen på forhånd, og også æ komme i bedre form om det er nødvendig, spesielt om du planlegger en lengre tur. Ikke bare vil det gjøre turen lettere å nyte, men ved forbedre din fysiske form vil du enklere kunne mestre problemer som kan oppstå på turen.  Det å gå med en stor sekk på ryggen krever styrke, og ved å trene ryggen før turen vil du kunne unngå slike problemer.
Gå en tur med full sekk i området der du bor og se hvor langt du kan gå uten å overanstrenge ryggen. Har du planer om å bruke bare et par sko? Da bør du prøve dem før turen. Start for all del ikke på backpackingtur med helt nye sko, da er du garantert gnagsår. Velg sko etter hvilket terreng du har tenkt å gå i. Skal du gå i fjell eller kupert terreng bør du unngå å gå i joggesko. De gir dårlig beskyttelse for anklene. I slikt terreng er inngåtte fjellstøvler i kraftig lær det beste. Et tips dersom fjellstøvlene er helt nye: Ta dem på og knytt dem ordentlig. Dypp føttene i vann med skoene på. La skoene tørke på føttene. Gå gjerne noen runder i området et par dager i uken i 2-3 uker med fjellstøvlene. Da er du skikkelig «skodd» for turen din. Dersom du bruker joggesko er det viktig å beskytte anklene.
Sykkeltrening
Skal du på fjelltur kan sykling hjelpe til med å gjøre deg klar. Når du sykler bruker du mange av de samme musklene som når du går i oppoverbakke. Sykling er også en god måte å speede opp din aerobe kapasitet på. Det vil vil gjøre det lettere for deg å gå fortere uten å slite deg helt ut!
Utstyr
Å kjøpe riktig utstyr er helt essensielt for å få en god tur. Skal du på en kort tur kan du egentlig gå for det meste, men skal du på en lang reise i Europa eller 12 måneder i Australia er det atskillig viktigere hva du tar med deg. Jeans eller olabukser blir fort våte når det regner og det tar lang tid før det tørker, det er både ukomfortabelt, upraktisk og kan være farlig om det skulle bli kaldt. En caps holder sola unna ansiktet, en regnjakke holder deg tørr og en 2-3 ekstra lightere eller aller helst fyrstikker gjør det enkelt å tenne bål om kvelden.
Ha altid med deg nok vann. Heng en vannflaske utenpå sekken slik at den er lett å få tak i.

Det er viktig å ha med smertestillende tabletter dersom du skulle skade deg eller få smerter av noe slag på turen.
Like viktig er det å ha med kart og kompass og også at du kan bruke disse hjelpemidlene. Legg også opp til avtalte rutiner med varsling av avgang og ankomst slik at det ikke går med deg som det gikk med han i 128 timer.
Ta vare på kroppen din.
Blemmer og gnagsår kan være både ubehagelige og smertefulle. Derfor er det viktig å bruke inngåtte gjellstøvler om du går i fjellet eller ulendt terreng, se lengre opp. På lange turer kan det å bruke tynne nylon sokker og lette joggesko være en fordel da disse ofte «puster» bedre.
Dersom du skal du gå lange etapper er det viktig å ha gode rutiner for å passe på føttene. Ta pauser hvor du tar av deg sko og sokker. På denne måten får du luftet sko og sokker og føttene får nødvendig hvile. Bytt sokker om de du har på er våte. Heng gjerne de svette sokkene på baksiden av sekken din så tørker de fort.
Husk å fjerne alle småsteiner og annet rusk og rask som eventuelt har kommet opp i skoene. Hvis det skulle bli veldig varmt kan det å gå igjennom en elv hjelpe til med å kjøle ned føttene. Du kan gjerne se på det som vasking og vedlikehold, husk bare å ikke gjøre dette hvis det nærmer seg kveld. Da vil skoene være våte og kalde neste morgen.
Om du har smerter i knærne når du går kan en langvarig løsning være å trene opp knærne og tilhørende muskler, men dette kan ta litt tid. Skal du ut på en kortere tur kan en elastisk knebeskytter hjelpe.
Gode skosåler kan også hjelpe mot ulike smertetyper Dra til din nærmeste vilmarksbutikk for informasjon om hvordan forskjellige skosåler kan hjelpe deg.
Forberedelser er viktig, men hva om du plutselig får smerter i knærne mens du er på tur?
Her er noen gode tips:
Kjøl ned kneet med vann fra en elv eller evt. med snø.
Hvil beinet i opphøyd posisjon.
Lag en gåstokk, finn en pinne eller en grein som du kan bruke og bruk den spesielt i nedoverbakke.
Fortsatt for smertefullt?
Da er det på tide å ta opp de smertestillende tablettene du forhåpentligvis pakket ned før turen.
Andre artikler i denne serien :

Trenger du egentlig disse backpackingtipsene? Jeg regner med det, for ellers hadde du vel ikke lest dem? Hvis du er av dem som alltid får flis i fingeren, vrikker ankelen eller får vondt i kneet så har vi noen tips til deg. La oss først se på noen enkle triks som kan lette forberedelsene til…


Publisert

i

av

Stikkord: