Tenerife

Tenerife, den største og kanskje nest mest populære av Kanariøyene etter Gran Canaria. Tenerife har ett internationalt rykte for å være en øy fylt med briter, tyskere, barer souvernirer og lange gode strender. Men Tenerife er så mye mer enn dette klisjè aktige bildet.

Øya strekker seg over 2000 km2 med over 350 km med kyst, lanskapet strekker seg fra tropiske områder, vulkanstrender og til Europa 5. høyeste punkt og den 3. største vulkanen i verden. Vulkanen Teide ligger på 3718 meter og er en del av UNESCO Verdensarvliste.

Ønsker du noe annet enn bare sol og lange strender så kan nord siden av Tenerife by på fantastisk natur, hvor Icod de los Vinos, Garachico og La Orotava er blant de beste byene.

Ca. 900.000 mennesker kaller Tenerife for hjem noe som er 43 % av kanariøyenes totale befolkning. De største områdene på Tenerife er Puerto de la Cruz, Santa Cruz de Tenerife, Los Cristianos, Playa de las Americas og Los Gigantes. I bakgrunnen av disse større stedene finnes det mange mindre perler rundt om som ikke er påvirket at turismen i like stor grad, noen av disse er Abades, Anaga og Callao Salvaje.

Totalt er det over 9 millioner turister som kommer reiser til Tenerife hvert år, hovedandelen av disse er spanjoler som kommer fra andre steder i Spania, ca 5 millioner fra utlandet hvor England på første plass med over 1.600.000 turister i året, etter dem kommer Tyskland, Belgia, Nederland, Sverige, Finnland, Danmark og tilslut Norge.
Hoved delen av alle utenlandske turister ender opp i Los Cristianos og Playa de las Americas, med blåttflaggsertifiserte strender, Siam Park og et enormt utvalg av restauranter og utflukter. Ikke overraskende er derfor området fylt opp med hoteller, barer og shopping muligheter.

Tar du turen til Tenerife i tiden rundt februar – mars har du også muligheten til å oppleve karnevallet på øye som bare slås av Rio de Janeiro i størrelse."los-cristianos-seafront-paseo"

Byene

Tenerife er den største av kanariøyene og har selvfølgelig flere byer, men her har vi tatt for oss noen av de største.

 • Santa Cruz de Tenerife hovedstaden på øya, oftest bare omtalt som Santa Cruz
 • Los Cristianos tidligere en liten fiskelandsby men nå en av de største turistdestinasjonene.
 • Las Americas en by som har blitt bygd av Los Cristianos sin økelse.
 • Costa Adeje er en en gammel by oppe i fjellveggen, men med økelsen av turisme så har også byen vokst ned mot vannet.
 • Los Gigantes en by med mye bakker, vakker natur og en god miks av turister og fastboende.
 • Los Abrigos En pittoresk fiskeby på sør-øst siden av øya.
 • Puerto de la Cruz byen der tursimen startet og hjemmet til fantastiske Loro Parque
 • La Laguna Øyas nest største by, Studentby og sentrum av øya er på UNESCO’s verdensarv liste.
 • La Orotava en vakker by som ligger på nord siden av øya.
 • El Medàno Avslappet og en av de beste stedene i verden til å windsurfe.

Hvordan kommer du deg til Tenerife?

Enkelt og greit så kommer du deg til Tenerife med fly.
Det du må huske på når du bestiller fly reise til Tenerife er at det er to flyplasser på øya, Tenerife Sur-Reina Sofia ( Tenerife Sør) og Tenerife Norte ( Tenerife Nord ).

Direkte

Bestiller du fra Oslo så flyr Norwegian, Ryanair, SAS, Star Tour ( Tui Fly Nordic), Ving( Thomas Cook ) og Apollo (Novair).
Velger du å reise fra Rygge kan du også vinne noen billige reiser med Ryanair.
Ikke direkte eller fra andre flyplasser

Stavanger Sola  ( Star Tour , Ving og Apollo )
Bergen Flesland ( Star Tour , Ving og Apollo )"Tenerife-Puerto-de-la-Cruz"
Trondheim Værnes ( Star Tour , Ving og Apollo )

Ønsker du å finne en reise fra andre flyplasser så kan du titte for eksempel her

Du kan selvfølgelig droppe flyet men det å komme seg til Tenerife uten fly kan anses for å være en meget tidkrevende prosess.. Skulle det likevel være ønskelig, så kan du ta den ukentlige ferjen fra Cadiz ( Fastland Spania ) til Gran Canaria for så å ta en ny ferje over til Tenerife.
Fra Cadiz til Gran Canaria: http://www.trasmediterranea.es/en
Gran Canaria og Tenerife : http://www.fredolsen.es/en

Hvordan komme seg rundt?

Kollektivtilbudet på Tenerife består av buss og trikk ( Trikken finner du kun i Santa Cruz ).
Det å ta lokalbuss på Tenerife er en ganske grei sak, selskapet heter TITSA og har en genial nettside (http://www.titsa.com) hvor du finner det meste du måtte lete etter.
Og lurer du på hvor bussen går fra eller hvilken buss du skal ta? Da bruker du Google Maps som er helt oppdatert med rutenettet ( Direkte link finner du her)
Prisene ligger på alt mellom ca 1,45€ til 12€.
Kjøper du derimot et BONO kort kan du få opp til 70% på nesten alle bussturer på øya. Kortet fungerer som et forhondsbetalt klippekort, hvor du trekker beløpet fra kortet. Kortet kan også brukes av flere personer på samme tur. Prisen på dette kortet er 15€ og 25€. ( Hvor hele beløpet kan brukes)
Les mer om det å reise rundet med buss her

Taxi

Det å ta taxi på Tenerife er ganske så billig, de bruker taksameter og sjoførene er generelt veldig ærlige.
De er to forskjellige takster, 1 og 2  ( Vær oppmerksom på at prisene kan ha blitt endret)

 • Takst 1 ( 06.00 – 22.00 alle hverdager)
  – per påbegynte kilometer : €0,47
  – Minimumstakst : €2,68
  – Per time venting : €12,79
  – Etter 15 min og videre hvert 15 min : €3,20"mascabussen"
 • Takst 2 ( 22.00 – 06.00 og alle røde dager)
  – per påbegynte kilometer : €0.58
  – Minimumstakst : €3,21
  – Per time venting : €12,79
  – Etter 15 min og videre hvert 15 min : €3,20

Taxiene på Tenerife opererer ikke normalt med fastpris, men her har du en oversikt over hva du kan forvente deg at turen skal koste fra flyplassen i sør.

Destinasjon Pris
El Medano €16.00
Granadilla €18.00
Playa de las Americas €28.00
Los Cristianos €26.00
Los Gigantes €60.00
Santa Cruz €100.00
Tenerife Nord Flyplass €85.00
Puerto de la Cruz €98.00

 

Hva kan du gjøre på Tenerife? Mye, under finner du er liten oversikt av hva denne gigantiske øya har å tilby.

I nord finner du Puerto de la Cruz som er en større turist destinasjon, men som fortsatt er bedre enn sørsiden av øya, Santa Cruz er øya hovedstad og er ganske upåvirket av øyas turisme, men er et fint sted for en dagstur med shopping. Santa Cruz huser en av verdens nest største karneval feiringer og er kun slått av karnevalet i Rio de Janeiro. For mer av den typiske kanariske følelsen kan du ta turen til de historiske byene La Orotava, San Cristoòbal de La Laguna og Garachico. Litt lenger vest for hovedstaden finner du drageblodstreet i Icod de los Vinos og de massive klippene i Los Gigantes.

 

Tenerife har et veldig rikt marint liv, omerådet mellom Tenerife og La Gomera er en av de mest næringsrike i verden, og nettopp derfor kan de å ta seg en tur under havoverflaten være en morsom opplevelse.
I nord finner du mere undervansnatur, mens på sør siden finner du ett mye fisk, delfiner og havskilpadder, men ellers lite å se på.

Vannet holder en tempratur på ca 18-20 grader i vinter månedene og stiger opp mor 25-28 grader på sommeren, så her behøver du ikke annet enn dykkeutstyret.
Med disse temperaturene så finner man dykkere og instruktører fra nesten alle nationaliteter, Blue Divers (Link) har ofte i vintersesongen skandinavisktalende instruktører, så om det er ett dykk eller det å ta dykkerkurs som er drømmen så er det fult mulig. Blue Divers er også PADI sertifisert.

Er det sånn at du gjerne skulle ville dykke med havskilpadder, så finnes det en liten organisasjon på Tenerife som jobber med å bevare og forbedre levevilkårene til skilpaddene rundt øya. De heter FlyOver og holder til i ett kontor i Puerto Colon i Playa de las Americas. De tar gjerne med seg dykkere men det er meget begrenset med plasser og det er veldig populært, derfor anbefales det å ta kontakt tidlig.

Skulle det å dykke med en Stingray friste mer så kan det å ta turen opp til Puerto de la Cruz være verdt det, Teide Divers (link) holder til der oppe i nord og er PADI sertifisert. Oppe i nord kan man også se mange vakre vulkanisten formasjoner under vannet.

Skulle det å holde seg over vannet friste mer så har den sørlige siden av øya mer en nok å finne på, ønsker du en avslappende formiddag på en stor katamaran så kan Free Bird One være noe for deg, Free Bird One sammarbeider med de fleste skandinaviske turoperatørene og har normalt en eller 2 dager med skandinavisk personal ombord. Ofte så tilbyr de også en tilbakebetalinggaranti. Det vil si at om du ikke ser nesehval eller delfin på turen så får du bli med en annen dag gratis."Strand

Om du reiser med barn så kan Flipper Uno være turen, dagen tilbringes på ett piratskip hvor manskapet er kledd ut som priater, og turen starter med at passasjerene "hjelper" med å sette seilene! Turen går så til ett bade sted hvor man kan slenge seg i vannet fra ett tau på båten. På vei tilbake blir det litt delfinsightseeing og ofte finner man dem også. Normalt så er det litt mat med på turen også.

Vannsport er det også nok av, vannscootere kan leies flere steder på øya, og ønsker du å surfe så finnes det flere steder langs strandpromenaden i Playa de las Americas som har både brett og kurs.
Er det vindsurfing som er greia så er El Medano ett mekka for deg, kurs og utleie er mulig men også meget populært til tider.

Marked

Det finnes flere markeder rundt om på øya, under her finner du noen av de som er på den sørlige siden av Tenerife.
Los Cristianos:  09.00 – 14.00 på søndager, ligger i nærheten av Spring Gran Arona Hotel.

Torviscas (Costa Adeje) : 09.00 – 14.00 på torsdager og lørdager, ligger på motsatt side av CC El Duque i Fanabe.

El Medano : 09.00 – 14.00 lørdager, mindre marked som ligger på hovedplassen i El Medano

Golf Del Sur ; 10.00 – 14.00 fredager, ett meget lite marked som ligger i området Golf del Sur

 

En viktig ting å huske er at det er mye mennesker og dessverre også mange lommetyver, og husk at det mye falske produkter på øya.

 

Stranden

Hva er vel ikke bedre enn å ligge ved stranda når man er på ferie? Tenerife har mange fine strender, alt fra strender på 30 m til ett par hundre meter.
Det kan være greit å være forberedt på at mange av strendene på Tenerife har svart sand, såkalte vulkanstrender. Sanden er helt normal og ikke møkkete, den er bare mørk i fargen.

Nesten alle strendene har solsenger, de koster mellom €2-€6, noen steder har de også servering til solsengen, noe som kan være ganske så behagelig på en varm dag.

Strendene er mange og de og skulle nevne alle ville bare vært unødvendig, men noen av de beste er Playa de Fanabè, Playa de las Vistas, Playa de las Teresitas og for barnefamiliene stranden som ligger rett ved Puerto Colon.

Mer om forskjellige strender på Tenerife kan du finne her.

Vandreturer

Tenerife har noen helt fantastiske vadreturer, om det er en enkel tur med litt natur eller om det er bratte raviner så har Tenerife det meste å by på.
Kanskje den mest kjente er Masca dalen, en tur på ca 3,5 time. som starter i den lille byen Masca ca 600 m.o.h og fortsetter ca 4,3 km nedover til vannet, der kan man enten snu eller ta en taxi båt til Los Gigantes.

Det finnes turer med guide ned der daglig, hvor båtturen er inkludert.

Teide

Teide er en av de største vulkanene i verden, og alle er velkommen til å ta turen opp og se en fantastisk natur på 3555 m.o.h.
Prisene for dette er €23,40 for voksen og €11,70 for barn, det er bare å belage seg på kø for så mange som 2,8 millioner besøker Teide hvert år.

Teide er 3718 meter høyt, og turen opp er absolutt vert det, men for å få gjort dette må du bestille tid.  Det gjør du her, men husk å gjøre det i god tid, for oftest så er det booket 2 uker i forveien. Og det kan jo være litt dumt, for hvilken dag skal man dra opp dit? Vel, det å bestille er gratis, så bestill tid på to dager, eller kanskje tre?

 

Mat

150,000 tonnes of Bananas are produced each year, making Tenerife the chief grower in the Canary Islands. The seafood trade is evident in the local diet and of course the restaurants. Weekly local markets can be visited for fresh produce and various arts and crafts.

Spanjolene er veldig glad i å spise ute, og derfor finnes det utrolig mye god mat på restaurantene rundt om på Tenerife."mat.bbq_.forsidebilde"
Men hva skal man spise?
Fisk er en stor del av den lokale dietten på Tenerife, store deler av fisken som blir servert er også helt fersk.
Poteter er også en fast del av middagen og hvorfor ikke prøve kanariske poteter? Som ellers i Spania er tapas ett must, spessielt for Tenerife er hvitløks saus, stekte bønner og blekksprut.

 

Tenerife, den største og kanskje nest mest populære av Kanariøyene etter Gran Canaria. Tenerife har ett internationalt rykte for å være en øy fylt med briter, tyskere, barer souvernirer og lange gode strender. Men Tenerife er så mye mer enn dette klisjè aktige bildet. Øya strekker seg over 2000 km2 med over 350 km med kyst,…


Publisert

i

av

Stikkord: