Tenerife: Dagstur med bil

Tenerife er en øy med vakker natur, dype daler og masse spennende å se på.
Mange kvier seg for å kjøre bil i utlandet, både på grunn av at de ikke er kjent og fordi det er en helt annen måte å kjøre på i utlandet. Det at de kjører på en helt annen måte er ikke til å legge under en stol, men det at du ikke er kjent burde heller snus til noe positivt. Nettopp fordi du ikke er kjent gjør at hver tur til ett eventyr!

Det som er viktig når du er ute å kjører i utlandet er å ta det med ro. Bare ikke vær til fare for trafikken.

Ut å kjør

Så bilen er leid og du har kommet det ut på veien men hvor drar du? Svaret er Masca.

Masca er en liten fjell by som ligger i en dyp dal ca 850 meter over havet, og veien ned til denne byen byr på fantastisk natur.
Kommer du fra sør siden av øya ( Los Gigantes, Las Americas) så kjører du mot  Santiago del Teide.
Kommer du fra den nordlige delen av øya ( Puerto de la Cruz eller Santa Cruz ) kan du starte i enden av denne artikkelen.

Santiago del Teide er en liten by som ligger ved foten av vulkanen El Teide.
Skulle du føle at veien opp til Santiago del Teide  er for svingete anbefaler vi  at du dropper turen til Masca da det kun blir mer svingete, i det tilfellet kan du fortsette rettfram og ta turen direkte til Icod de los Vinos som det står mer om her.  Hvis det ikke var for svingete så er det bare å fortsette å lese !

Vidre fra Santiago del Teide følger du skiltene til Masca (veien heter TF-438 ) på venstre side, når du tar av fra hovedveien ser du at nesten umiddelbart forsvinner midtstripene i veien og slik fortsetter det igjennom hele til du er ute på den andre siden.

Starten på en fantastisk tur har startet!
Det er mange som blir pinglete når de kjører på denne veien. Det du kan huske på er at lommene i veien er til møte med buss og det er meget få steder biler ikke har plass til å møtes. Ikke enda hvertfall.

Når du når toppen er egentlig det mest slitsomme med turen over. For nå er det bare nesten bare nedenfor. Men det er her du må være oppmerksom, skru ned airconditionen og åpne opp vinduet.
"masca"Ja, luften er noe helt anderledes her, men om du ikke er vant til veien kan det være en fordel å lytte etter busser.
Veien er nemlig så smal at busser i mange av svingene må rygge fram og tilbake for å komme seg rundt svingen. Har du stoppet litt vel nærme svingen da så blir det vanskelig for dem.
Derfor så tuter de før en bratt sving, for å gi beskjed om at de er på vei opp.

Følg veien til du kommer til Masca.
Tips til turen: Når du tar av fra Santiago del Teide blir veien ganske smal, er det sånn at du måter busser som kjører motsatt av deg så følg instruksene de gir, de kjører der daglig. Det blir lettere for dem og for deg.

Når du etter mye giring og svinging har kommet deg til Masca anbefaler vi at du parkerer bilen og setter deg ned å tar en kaffe og ett stykke kake. Om du ikke er den som kjører kan du prøve en Barraquito ( Kaffe med melk, kondensert melk, likør og kanel).

Etter ett stopp i Masca kan du fortsette videre til du kommer til El Palmar, det er mange fine steder å stoppe på veien dit så se hvor det passer, hopp ut og ta bilder. Fra El Palmar kan du kjøre til venstre opp en lang blindvei som tar deg på toppen av dalene du nettopp har kjørt igjennom. I enden her kan du også stoppe for en kaffe eller noe annet å drikke før du tar turen tilbake til El Palmar. Fra El Palmar kommer du ned til Buenavista hvor du enten kan ta til venstre og kjøre mot Punta Teno, eller du kan ta mot høyre og kjøre mot Garachico og Icod de los Vinos.

Turen ut til Punta Teno er på egen risiko. Veien er nemlig så utsatt for steinras at forsikringen på bilen ikke gjelder på denne veien. ( Med mindre du spør leiebilselskapet først, noen selskap tilbyr en ekstraforsikring for nettopp denne veien ) "punta_teno_vei"

Icod de los Vinos

Når du har vært ute ved Punta Teno, eller om du valgte å droppe turen ut dit så fortsetter turen mot Garachico. Det tar rundt 10 min før du kommer til Garachico, og på veien dit kjører du forbi mange bananplantasjer. Har du ikke prøvd kanariske bananer, så må du nesten det. Kjør innom en butikk å kjøp et par stykker.

Garachico er en hyggelig liten vulkansk by som før i tiden var hovedstaden og den viktigste handelsbyen på Tenerife, stopp å ta en liten spasertur igjennom de små gatene. På vei ut av "overbilde-garachico"byen kan du på høyre side se ett hus som har blitt begravd av lava under da vulkanen Montaña Negra hadde ett utbrudd i 1706 og nesten begravde hele byen og som gjorde at havnen i byen ble flyttet til Santa Cruz..

Etter stoppet i Garachico, går turen mot Icod de los Vinos.
Turen tar ca 14 min, og på veien kommer du til en tunell med mange hull, klarer du å telle alle?

Når du kommer til Icod de los Vinos lokalt kjent som Icod er det Drakeblodtreet du skal lete etter.
Dette er ett gammelt tre som strå sentralt på kirkeplassen i sentrum av denne lille byen.
Byen livnærer seg på banan, orkideer og vin, hvor av navnet vinos.

Drakeblodtreet har en betydelig historie i byens historie, med blant annet at kun de viktige personene i byen fikk lov til å ta på treet og at by møtene ble holdt under treet, dette fordi de mente treet ga visdom og hell.
Annet å se i Icod kan være Kirken som ligger rett ved drakeblodtreet, du kan ta turen til det lille sommerfugl parken som ligger rett nedenfor drakeblodtreet eller du kan ta en spasertur rundt i de mange suvenirbutikkene som ligger i nærheten.

Allerede nå har du trolig vært på tur i noen timer og kanskje begynner å tenke på turen tilbake til hotellet, og det er derfor du nå har mulighet til å velge selv.
Dra tilbake eller fortsette å se litt mer.

Uansett hva du velger så tar du ut på motorveien igjen. og fortsetter skiltingen mot Santa Cruz. Turen til Puerto de la Cruz tar ca 15 min, og du kan enten velge å fortsette på motorveien eller kjøre av. Puerto de La Cruz er en gammel fisker lansby som var der turismen startet for over 60 år siden, da Tenerife Norte var den eneste flyplassen på Tenerife.

Tar du turen til Puerto de la Cruz, kan du oppleve trange gater og en følelse av «typisk» spansk, med siesta mellom 12-16 og ett yrende kvelds liv med mange restauranter med fantastisk mat. Her anbefales fisk, som nesten uten unntak er fra dagens fangst.  Byen har ett saltvanns basseng som ligger nede ved havet. Ønsker du ikke å bade, så kan du ta turen ned under bassenget hvor det er ett Kasino. ( Husk i isåfall pass)

Videre på turen kjører du ut av Puerto de la Cruz og fortsetter videre mot Santa Cruz.
Føler du deg eventyrlysten så kan du ta av motorveien å kjøre rundt litt, på venstre side av motorveien (mot havet) finner du mange lokale vingårder, stopp gjerne ved en av dem å se om dem har noe vin du kan ta med deg til hotellet.

Videre kommer du til å kjøre forbi den nordlige flyplassen på øya.
Ønsker du å komme deg tilbake til hotellet så kan du følge skiltingen mot TF-2 som får deg rett ned på motorveien mot Sørsiden av øya. Det tar da ca en time før du er i området rundt Las Americas.

Fortsetter du videre på turen kommer du til sentrum av Santa Cruz hvor du kan teste ut El corte Ingles som er ett stort shoppingsenter, eller du kan ta turen til Auditorio de Tenerife, som på mange måter kan minne om Operahuset i Sidney.

Videre fra Santa Cruz går turen mot Los Cristianos området, Men før dette kan du ta turen til Güìmar, hvor du kan se på Pyramidene Thor Heyerdahl oppdaget i 1991.
Etter dette går turen tilbake til hotellet og turen fra Güìmar til Los Cristianos tar rundt 40 min.

Noen siste tips

  • Når du kjører i Masca, ikke benytt lommene i veien til å parkere, dette skaper vanskelige og farlige situasjoner.
  • Følg trafikken, har du mulighet til å følge en taxi på vei ned i Masca så gjør dette, de kjører der ofte og vet hvordan veien er. Kopier hvordan de kjører og alt burde gå bra! Hvis ikke, prøv å følge med fram over, på den måten kan du få med deg at det kommer en buss litt lenger ned og du får mulighet til å stelle deg i en vente lomme.
  • Hvis ett utsiktspungt er fult, så er det fult. Du kan ikke plassere bilen på siden av veien, veien er tross alt smal nok fra før.
  • Plan legg kjøringen din, det å ankomme Masca kl 13 og forvente å finne parkeringsplass er naivt. Årlig kommer det over 1 million turister til Masca, det er nesten 2800 personer om dagen. og 1/4 kjører bil.  Ikke stell deg å vent, det skaper bare problemer for alle andre. Om du absolutt vil se deg rundt i Masca så kom tidligere enn kl 13 eller etter kl 16
  • Ellers på turen vil vi anbefale at du tar det med ro, kjør i ett tempo som er komfortabelt, bare ikke ligg 20kmt under fartsgrensen (med mindre du er på motorveien hvor det er plass. ).
  • Gateparkering er gratis, men skal du parkere i parkeringshus så tar veldig få av dem kort. ( Ta med mynt)

Tenerife er en øy med vakker natur, dype daler og masse spennende å se på.Mange kvier seg for å kjøre bil i utlandet, både på grunn av at de ikke er kjent og fordi det er en helt annen måte å kjøre på i utlandet. Det at de kjører på en helt annen måte er…


Publisert

i

av

Stikkord: