Lag den perfekte biffen

Det å steke en saftig, mør og velsmakende biff er ikke gjort uten litt øvelse, men her får du noen tips til hvordan du kan oppnå det perfekte resultatet.

Biff kan stekes i skiver, hel, i ovn, på grillen eller i panne. Det å steke kjøttet i skiver på grillen eller i pannen er vanligst.

Om du skal lage mat til flere samtidig er det greit å beregne 150-200g kjøtt per person. For at det å steke kjøttet skal være enklest mulig er det en fordel at kjøttstykkene er så like som mulig i tykkelse og størrelse.

Forskjellen på biff kjøtt fra for eksempel svin er at du ikke kan banke kjøttet mørt.  Banker du biff kjøtt ødelegger du celleveggene og mye av kjøttets saft vil sige ut under steking. Og på den måten blir biffen langt ifra så god som den kan bli.

Ved å kjøpe ett ordentlig stykke kjøtt trenger du kun å steke kjøttet ordentlig for å få ett realt måltid.

Start med å la kjøttet ligge i romtemperatur i ca 30 minutter før steking. Stek biffen med det synlige fettet, dette gir saftigere og mer smakfullt stykke kjøtt.
Krydre kjøttet med salt og pepper før det legges i pannen.

Stekingen i panne"Biff"

Ved å steke biffen i en jernpanne får du en jevn fordeling av varme og som holder godt på varmen som igjen gir ett bedre resultat.

Stek biffen i smør eller en blanding av smør og olje. La smøret få en nøttebrun farge før du legger kjøøtet i pannen. Skal du steke flere stykker med kjøtt kan det være smart å ikke legge alle stykkene oppi, gjør du dette kan pannen kjøles ned kjøttet kommer da til å koke isteden for å steke fram til pannen får opp varmen.

Når kjøttsaften begynner å piple ut på oversiden er det tid for å snu biffen. Bruk en stekespade og baksiden av en skje som støtte for å snu biffen, slik at du ikke eder opp med å kaste kjøttet rundt.

Så hvordan vil du ha kjøttet?
Vil du ha tilnærmet rå biff, så holder det med ca et minutt på hver side.

Ønsker du Medium stekt biff stek biffen på sterk varme til kjøttsaften pipler ut på oversiden, snu biffen og stek til det pipler på den andre siden.

Foretrekker du Godt stekt biff, stek biffen i 1 minutt på hver side ved sterk varme, etterstekes ca. 4 minutter på hver side over svak varme.

Eller du kan lese mer om finger testen her.

Tilbehør

Mulighetene er mange for tilbehør, men Ovnsbakt søtpotet er ett godt anternativ. Skjær søtpoteten i to, og legg i en ildfast form med litt olje i bunnen. Dryss over litt flaksalt (og eventuelt andre krydder eller urter), og en liten skvett olje. Bakes midt i ovnen på 200 grader i ca. 45 minutter.

Det å steke en saftig, mør og velsmakende biff er ikke gjort uten litt øvelse, men her får du noen tips til hvordan du kan oppnå det perfekte resultatet. Biff kan stekes i skiver, hel, i ovn, på grillen eller i panne. Det å steke kjøttet i skiver på grillen eller i pannen er vanligst.…


Publisert

i

av

Stikkord: