Lær ditt barn økonomi

"Hvis jeg visste hva jeg vet nå" er en frase som gir mer mening jo eldre du blir. Dessverre kan du ikke gå tilbake og forandre fortiden. Men du kan lære av feil og gå videre.

Du kan også hjelpe din sønn lære av dine feil. Men hvis du venter for lenge med å lære ham så han ikke kommer til å lytte. Husk, vil han trolig være akkurat som deg da du var tenåring: Han vil være sta, tjukk i hue og han vil tror han vet alt.

Han er litt mer åpen for deg når han er seks år gammel og i første klasse. Det er også da de vil begynne å lære ham om matte og penger på skolen – hvordan legge sammen hvor mye 2 epler koster. Dette er en fin mulighet for å lære han litt. Så begynne å gi ham noen grunnleggende pengene leksjoner. Og husk, hvis du forteller han noe vil han ha større sjanse for å glemme det enn hvis du lærer han det. Den enkleste måten å gjøre dette på er å involvere han. For å gjøre det enklere for deg (og ham), er det fire viktige ting som vil under prosessen i å lære sønnen din om personlig økonomi.

1 – Du må tjene penger
Noen mennesker liker å gi barna sine lommepenger som en måte å lære dem hvordan de skal forvalte penger. Det kan være fint i starten, men til slutt er han nødt til å forstå at man må jobbe for å få penger. Du må tjene penger og man tjener penger ved å jobbe – og jobbe er generelt noe som krever noe. Hvis han forstår at du ikke gir fra deg penger uten at han må gjøre noe så vil han lettere kunne fostå at penger har en verdi. Han vil også derfor ha mindre sjanse for å sløse vekk alle pengene sine på en ny tv istede for å betale leie når han blir eldre.
Få ham involvert: Gi din sønn plikter å gjøre rundt huset. Sørg for at husarbeid er noe som er litt vanskelig for ham. Det er bare positivt han vil samtidig da også lære seg at om man ikke gir opp med det første så klarer man det til slut. Hvis han gjør en god jobb, fortell ham det og betale ham litt penger. Penger er kanskje lite verdt for han når han går i første klasse, men han vil forstå verdien fort nok. Når han gjør det, vil han forstå at tjene det innebærer å måtte ofre noer.

2 – Du må følge pengene dine
Det er alle typer av online verktøy og regneark for å spore dine utgifter. Nesten alle av dem vil understreke viktigheten av å dele dine kjøp mellom din "behov" (mat, husleie / boliglån, forsikring osv) og "ønsker" (tur på byen, weekend på hytta osv.). Og det er ikke verre en at bruker du for mye penger så må du kutte ned på utgifter som havner i Ønsker posten.

Det høres ut som sunn fornuft, ikke sant? Vel, her er nøkkelen til å miste vekt: kosthold og mosjon. Likevel, det er millioner av overvektige mennesker i verden og nettet florerer med alle de "hemmelige", "smertefritt", "mirakel" måtene å miste vekt. Sørg for at din sønn vet at det ikke finnes hemmelig / smertefri / mirakel løsninger til god personlig økonomi. Du må forstå hva du bruker pengene dine på og foreta justeringer deretter.

En ting til
Få ham involvert: For å lære din sønn dette trenger du å sette deg ned med ham og tegne to spalter på et blankt ark. Skriv "Behov" i den ene og "vil ha" i den andre. Spør ham om å hjelpe deg å fylle i hver kolonne for alle de tingene du bruker penger på hver måned. Forklar hvorfor hvert element er et behov eller en ønsker å sørge for at han forstår hva konsekvensene vil være hvis du ikke betaler boliglån, bil, mat, etc. Du vil kunne forsterke denne leksjonen hver gang du er i en butikk med ham når han maser om godteri eller en ny leke. Spør ham, "Er det et behov eller et ønske?"

To tips til om hvordan du kan lære sønnen din personlig økonomi kan du lese i del 2 av denne artikkelen.

 

"Hvis jeg visste hva jeg vet nå" er en frase som gir mer mening jo eldre du blir. Dessverre kan du ikke gå tilbake og forandre fortiden. Men du kan lære av feil og gå videre. Du kan også hjelpe din sønn lære av dine feil. Men hvis du venter for lenge med å lære…


Publisert

i

av

Stikkord: