Lær ditt barn økonomi del 2

Dette er en fortsettelse på Lær ditt barn økonomi del 1. Så hvis du ikke har lest den så anbefales det at du gjør det først. Da denne artikkelen  hopper rett inn der den andre slapp.

3 – Du må spare penger
Når du lærer ham begrepet "behov vs ønsker," du kan samtidig lære han viktigheten av å spare penger. Husk også at du forklarer at dette er en del av "behov" delen. For plutselig kan komfyren bli ødelagt og da kan man ikke lage mat, eller bilen kan bli ødelagt så man kommer seg ikke på jobb.
Hvis man tidlig kan lære han at det å spare penger er smart så vil han senere slippe å ta opp enorme lån for å kjøpe sin første leilighet. Les hvor mye burde du legge av til barna? Først kan det være lurt å fortelle om hvor viktigt det er å ha en kortsiktig, akutt sparekonto.

Hvis han har dette vil dette videre bety at han slipper å få gjeld når bilen bryter ned, han mister jobben sin eller om  noen andre uforutsette hendelser skulle dukke opp. Så fortell ham at det å ha en langsiktig sparekonto betyr at han vil være i stand til å kjøpe et hus i en tidligere alder, starte sin egen bedrift eller at han vil kunne leve mer komfortabelt når han blir bestefaren.
Få ham involvert: La ham beholde 1 / 3 av de pengene han får fra å gjøre husarbeid til "ønske kontoen." Men fortell ham at du kommer til å holde oversikt over resten av pengene hvor 1 / 3 går til en konto som han kan bruke til ting mens han fortsatt er ung og 1 / 3 går til en konto som han kan ha når han fyller 18 år. Etter som disse beløpene begynner å vokse seg større, kan du åpne opp en sparekonto for ham i banken slik at han kan følge pengene sine der.

4 – Du kan ikke bruke det du ikke har
Selv om du bestemmer deg for å ikke lære han om personlig økonomi er den viktigste tingen du kan lære han at man ikke kan bruke penger man ikke har. De fleste økonomiske vanskeligheter kommer av at mennesker ikke klarer å holde dette, som igjen fører til månedlige avdrag på Mastercard som koster 20-30% mer enn det egentlig hadde gjort.
Hvis du klarer å lære din sønn dette vil du gjøre ham en stor tjeneste han kommer til å takke deg for når han blir eldre.

Når folk bruker penger på ting de ikke har råd til starter gjelden. Og kredittkort gjeld kan ta år å nedbetale. Hvis du kan lære din sønn på et tidlig alder hvordan kredittkort selskaper tjene penger, vil han sannsynligvis ha en fordel ovenfor sine jevnaldrende når han begynner på videregående eller universitet.

Få ham involvert: Gå tilbake til din "behov og ønsker" kolonne. Spør ham hva som skjer hvis han er bare tjene 1000 kr per måned, men han bruker 750 kr på "ønsker". På grunn av dette vil han måtte låne 500 kr ekstra hver måned for å betale husleie. På et år vill han skylde 6000 kr plus renter. Bruk en kalkulator for å faktisk vise han hvordan gjelden hans øker for hver måned. Etter dette viser du han hvorlang tid det tar å betale tilbake alt hvis han bare betaler minimums beløpet hver måned. Pass på at han forstår at en mye mer økonomisk løsning ville være å kutte 250 kr fra "ønsker listen".
Så hvordan får du det til å sitte?
Hvis du vil at han skal spille fotball, trenger du ikke sette deg ned og beskrive Ronaldos dribling. Du tar ham med ut i hagen og sparker ball med ham. Det er det samme med Personlig Økonomi. Han kommer til å glemme din foredrag – men han vil lære når du får ham involvert.

Dette er en fortsettelse på Lær ditt barn økonomi del 1. Så hvis du ikke har lest den så anbefales det at du gjør det først. Da denne artikkelen  hopper rett inn der den andre slapp. 3 – Du må spare penger Når du lærer ham begrepet "behov vs ønsker," du kan samtidig lære han viktigheten av å…


Publisert

i

av

Stikkord: