Haag

Haag er den tredje største byen i Nederland. Før Haag kommer Amsterdam og Rotterdam,
med en befolkning på  ca 490.000.
Haag har et areal på cirka 100 km² og ligger sørvest i Nederland og er provinshovedstad i Zuid-Holland. Haag er en del av storbyområdet Randstad, som også omfatter Amsterdam, Rotterdam, Utrecht og Almere.
I Haag har den nederlandske regjeringen sitt tilholdssted, og kongehuset har sin residens og sine kontorer her. Parlamentet, som  kalles Staten Generaal, holder til i bygningskomplekset Binnenhof som i flere århundrer har huset byens og landets politiske makt. Dronning Beatrix’s kontorer er Palass Noordeinde, et gammelt slott sentralt i byen, mens Dronningen bor i Palass Huis ten Bosch. Videre finner man her alle ambassader og de fleste departementer, såvel som Høyesterett. Politisk sett er Haag den viktigste byen i Nederland, men i henhold til grunnloven er det likevel Amsterdam som er Nederlands offisielle hovedstad.
En rekke internasjonale byråer og organisasjoner ligger i Haag, som for eksempel Den internasjonale domstolen og Den internasjonale straffedomstolen. På grunn av disse institusjonene er Haag også den juridisk viktigste byen i FN.
Haag har også noen museer, for eksempel Gevangenpoort et 1400-tallsfengsel, Gemeentemuseum, Mauritshuis som har bilder av både Rembrandt og Vermeer og nyere malere og Mondrianmuseet. Miniatyrbyen Madurodam ligger like i nærheten. Også badestedene Scheveningen og Kijkduin er innen rekkevidde.
Siden 1500-tallet har storken vært et symbol for Haag, og den gjenfinnes i det nåværende byvåpenet.

Haag er den tredje største byen i Nederland. Før Haag kommer Amsterdam og Rotterdam, med en befolkning på  ca 490.000. Haag har et areal på cirka 100 km² og ligger sørvest i Nederland og er provinshovedstad i Zuid-Holland. Haag er en del av storbyområdet Randstad, som også omfatter Amsterdam, Rotterdam, Utrecht og Almere. I Haag har…


Publisert

i

av

Stikkord: