Backpacking: 6 tips når du backpacker

Denne artikkelen er en del av artikkel serien om Backpacking. For å få ett innblikk i Backpacking for nybegynnere kan du lese mer her. Du kan også lese hvordan du pakker sekken her.

‘Før du legger ut på en backpackingtur er det viktig å planlegge turen godt, legge opp til gode vaner og velge ordentlig utstyr. Det er viktig å velge en sovepose av god kvalitet, selv om den gjerne koster mer enn en av enklere type. Til gjengjeld er du sikker på å holde varmen om natten. En mobiltelefon eller GPS tar definitivt verdifull plass, men gjør turen tryggere. Men stol ikke blindt på slikt utstyr. Er det ikke mobildekning der du er, er ikke mobilen mye verdt. Det er derfor viktig at du har med kart og kompass, og at du kan bruke disse hjelpemidlene. Gode turvaner er svært viktig. Her er seks ting du bør huske på når du er på tur:

1. Fotpleie

Blemmer og andre fotproblemer kan ofte være smertefulle og må behandles nøye. Hvis dette inntreffer på turen kan det i verste fall ødelegge hele ferien. Du bør vite hvordan du behandler en vannblemme eller et sår. Med gode vaner, forsiktighet og riktig fottøy og annet utstyr, kan du langt på vei forhindre at slike problemer oppstår.
Ta gjerne pauser flere ganger daglig for blant annet å lufte føttene. Ta av deg sko og sokker og legg dem i solen. Ta ut eventuelle innleggssåler og la disse få luft. Hvis du er veldig varm på beina kan det være smart å kjøle dem ned i en elv eller et vann, men pass på at huden er helt tørr før du tar på deg sokker og sko igjen. Å bytte sokker regelmessig er lurt. Ta dem av og knytt dem fast på utsiden av sekken for å tørke dem. Pass på at du har med gnagsårplaster og bruk det ved behov.
Det er svært viktig å ta godt vare på føttene når du er på en tur som dette. Det tillater deg å reise lenger og gir deg en bedre opplevelse.

2. Tilgang på vann

Dehydrering (uttørking) kan forekomme, spesielt om du skal vandre i varme land! Er det svært varmt slik at du svetter mye, er det avgjørende viktig å drikke rikelig! Planlegg etappene slik at du har nok vann.
Ha alltid med deg to vannflasker, og benytt deg av følgende metode: Hver gang du krysser en bekk eller kommer til en vannkilde, drikk deg utørst. Fyll opp begge vannflaskene. Du bør sjekke om væskeinntaket ditt er tilstrekkelig ved å se på urinen din. Med mindre du tar vitaminpiller vil det vanligvis være en mørk farge på urinen om du ikke har fått i deg nok væske.

3. Sjekk været!

Det er en god vane å studere værmeldingene før du legger ut på tur eller starter på en ny etappe. Du bør også følge med på det som skjer på himmelen og være oppmerksom på eventuelle endringer. Det er for eksempel vanlig med lyn nesten hver ettermiddag i enkelte fjellområder. Hvis du er på er vei opp i høyden og du ser skyer dannes, vil det kanskje være lurt å bli der du er til et eventuelt uvær er over.
Vær obs på omgivelsene dine. Dersom du går langs en bekk, og du ser grå skyer lenger frem, vil du kunne se det på bevegelsene i vannet om det faktisk regner eller ikke. Hvis det er skyfritt ved solnedgang, blir det gjerne en kald natt. Altså: Lær deg å observere.

4. Mobiltelefon

Lad opp mobiltelefonen din før du drar på backpackingtur. Slå den deretter av. Hensikten med å ta med telefon er for å kunne ringe etter hjelp om uhellet skulle være ute, eller for å kunne sende/motta viktige meldinger. Det kan også være smart å ta med en solcellelader, slik at du kan lade opp telefonen.

HUSK: Stol ikke blindt på at mobiltelefonen alltid virker, det er ikke alle steder som har mobildekning, spesielt ikke i fjellet eller i tynt befolkede områder.
5. GPS

Hvis du har en GPS, sett inn nye batterier eller lad den før hver tur. "Merk" deretter bilen eller stedet du skal tilbake til før du legger avgårde. En GPS kan lede deg rett tilbake til bilen hvis du husker å skrive bilens posisjon som et landemerke. Ellers hjelper det lite å vite dine nåværende kordinater.
6. Fortell hvor du skal.
En av de viktigste backpackingreglene er å gi beskjed om hvor du skal, hvilken rute du går og når du regner med å komme dit. På den måten vet man hvor man skal lete etter deg hvis uhellet er ute. Husk på å gi beskjed når du kommer frem, slik at det ikke blir satt i gang unødig leting etter deg. Det holder med å sende en sms til avtalt kontaktperson.
Neste artikkel handler om forskjellige overlevelsesteknikker du kan bruke på backpackingtur.
Andre artikler i denne serien :

Del 1: For Nybegynnere
Del 2: Hvordan pakke sekken?
Del 3: 6 gode vaner når du Backpacker.  (Du er her nå)
Del 4: Overlevelsesferdigheter
Del 5: Vaske klær når du backpacker
Del 6: Tips som gjør din tur bedre.

Denne artikkelen er en del av artikkel serien om Backpacking. For å få ett innblikk i Backpacking for nybegynnere kan du lese mer her. Du kan også lese hvordan du pakker sekken her. ‘Før du legger ut på en backpackingtur er det viktig å planlegge turen godt, legge opp til gode vaner og velge ordentlig…


Publisert

i

av

Stikkord: